CVEĆE TOŠIĆ

Dragica i Dejan Tošić

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Begoniaceae

Rod ima preko 450 vrsta poreklom iz tropskih predela Srednje Amerike i iz tropskih i subtropskih predela Južne Amerike i Jugoistočne Azije i Afrike. Ime rodu dato je u čast poznatog biologa i kolekcionara biljaka prof. Michel Begonie koji je živeo u 16 veku. Rod je zastupljen brojnim vrstama koje se gaje kao lisno-dekorativne, gomoljasto-cvetne saksijske vrste ili kao parkovske vrste, od kojih najviše sorti ima vrsta Begonia semperflorens – stalno cvetajuća begonija.

 Poreklom je iz Meksika, a u Evropu je doneta u 19. veku. Samo ime govori da cveta neprekidno i veoma obilno.
Begonia je zeljasta, sočna i veoma krhka biljka. Koren joj je žiličast. Stablo je nisko a razgranati žbun je visine od 15-25 cm. Listovi su srcasti, nesimetrični, mesnati i glatki svetlo ili tamno zelene ili tamno crvene boje, što zavisi od same sorte. Sadnja na stalno mesto vrši se početkom maja meseca u dobro pripremljeno zemljište sa obaveznim dodatkom treseta ili supstrata (10 litara po m2). Prema posebnim zahtevima Begonia traži umereno vlažno zemljište, redovnu prihranu i sunčani ili polusenoviti položaj. Sadimo 20-25 kom/m2u naizmeničnom rasporedu po principu ravnostranih trouglova.
Niske sorte se koriste za cvetnjake, bordure ili su u sastavu cvetnih figura i to veoma uspešno, dok se višlje Begonije sade u žardinjere ili saksije u čistom sortnom odbiru ili u kombinaciji sa drugim jednogodišnjim cvetnim vrstama.
Holandski proizvodjač semena Syngenta Seeds u svom sortimentu ima dve poznate serije:Ascot i Eureka. Sorte serije Ascot F1 su rane, kompaktne, otporne prema spoljnim uslovima i visine 20 cm. Po izboru boja imaju sorte sa zelenim listom: crvena, svetlo crvena, svetlo roza i tamno roza, bela i bela sa roza ivicom, dok novitet od 2002. godine predstavljaju Begonie sa tamnim listom: Ascot Bronse Scarlet Improved – crvena, Ascot Bronse Pink Improved – svetlo roza, Ascot Bronse Rose Improved – roze i Ascot Bronse White Improved – bela. Od sorti sa zelenim listom imamo: tamno i svetlo roza, crvene, bele i bele sa roza ivicom.
Kod sorti sa tamnim-bronzanim listom imamo: šarlah crvene, bele i svetlo i tamno roza boje, dok je novitet Eureka Bronse Bicolour bela sa roza ivicom.
Nova, veoma izdržljiva, otporna vrsta je hibridna Begonia Braveheart F1, koja razvija snažne bokore i dostiže u širini do 30 cm, dok je visinski rast do 45 cm. Pogodna je za sadnju u žardinjere, kao i za otvorene cvetne površine, gde je sadimo najviše do 5 kom/m2.

begonia_5

 

Cvetni tepih na trgu u Briselu 2008.god pokriva 300 m2 i napravljen je od skoro milion begonia…